ул. Транспортна № 7, 8008 Бургас, България
+359 56 840 060

Ретро Дайвинг на Мостика в Бургас
Никулден 2021

СНЦ “Приятели на Морето – Бургас”, традиционно за празника на град Бургас – Никулден, организира ретро дайвинг със средно-водолазна ретро екипировка от 60-те години. Председателя на сдружението – Стоян Димитров разказва:

“Тогава самата техника на гмуркане е била такава, че водолазът е вървял по дъното и за да бъде стабилен, е трябвало да има тежести на краката си и по тялото. Не е като съвременното гмуркане, човек има повече видимост в една съвременна маска, но такива са били техническите възможности на времето.”

Екипировката с която любителите на подводни преживявания се гмурнаха е съставена от цял сух средноводолазен херметичен костюм в който се влиза през гушата с помощта на трима човека разширяващи маншета на гушата, водолазен военен шлем производство 1991 г. сериен номер 249 с интегрирана жична комуникационна система и ръчен клапан за изпускане на налягането в костюма, който се контролира, чрез натиск с помощта на главата на водолаза. За да може водолаза да потъне, на гърдите и на гърба му се поставят по една оловна тежест, всяка от които тежи 16 кг. Като завършек на водолаза се обуват 20 кг обувки, предпазващи краката му и осигуряващи вертикално положение във водата.

Един от първите, които изпробваха този автентичен костюм беше водолазът Иван Тонков.

„Страхотно е. Много въодушевяващо. Всеки един момент, когато съм под водата е вълнуващ. Такъв костюм обличам за пръв път и е екстремно изживяването. Тежестите са много повече, изравняването е по-различно, не като със съвременните технологии, които използваме.“

Членовете на сдружението се включиха активно в мероприятието, осигуряващи безопаснотта на участниците както във водата, така и на сушата.

Събитието бе отразено от следните медии:

Българско Национално Радио

bTV

Флагман

Front.bg