ул. Транспортна № 7, 8008 Бургас, България
+359 56 840 060

Център по подводна археология Несебър 2020

През 2020 г. доброволци от водолазен клуб „Синхрон“ и сдружение „Приятели на морето“ за трета поредна година взеха участие в подводните археологически проучвания на Несебър. Този сезон работата бе посветена на разчистването и подготовката за заснемане на подводен древен вълнолом, изградени от натрупани камъни. Той е с дължина над 40 м, ширина 20 м и височина до 3.5 м. Вълноломът е едно от откритията на археологическия екип и е най-мащабното съоръжение под вода известно в акваторията на Несебър. Навярно е част от защитната система на едно от пристанищата на древния град. От антични извори е известно, че Месамбрия е имала две пристанища, но досега местоположението им не бе установено със сигурност. При работата бяха открити два барабана от каменни колони и много архитектурни елементи, използвани при изграждането на вълнолома.

През 2020 г. отбелязваме 60-годишнината от началото на подводните проучвания на Несебър, започнали през 1960 г. под ръководството на Люба Огненова. Тя е първата жена – подводен археолог и водолаз в България, а е и една от пионерите жени в световната подводна археология. До 1983 г. заедно с нейния екип от водолази – доброволци от БАН и от Национален експедиционен клуб ЮНЕСКО тя провежда 15 експедиции, като последователно и систематично проучва подводното наследство на древния град и разкрива най-впечатляващия и внушителен античен археологически обект под вода по Западното Черноморие – потъналата фортификационна система на Месамбрия – останки от монументални крепостни стени, кули, порти, стълбища и др. структури, които тя датира в тракийския, предгръцки, период, в класическата и елинистическата епоха, късната античност и средновековието. Откритията на Люба Огненова допринасят за обявяването на Несебър за град под егидата на ЮНЕСКО през 1983 г.

Подводните проучвания на града са възобновени през 2015 от Центъра за подводна археология, а от 2017 г. се провеждат ежегодно с финансиране от Министерството на културата, подкрепата на фондация „Балканско наследство“ и съдействието на Археологически музей Несебър. През последните години са направени нови открития, а известните археологически структури са документирани с модерни методи и техники.

« of 2 »